Ευχάριστα ήταν τα νέα που προέκυψαν από τη συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησαν για τον Βοτανικό ο Δήμος Αθηναίων με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά:

«Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας. Με δύο λέξεις, επιτέλους ξεκινάμε! Επιτέλους ξεκινήσαμε! Όλο αυτό το διάστημα ήμασταν σε συζητήσεις με όλους τους φορείς προκειμένου να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη των εργασιών. Ο κ. Δήμαρχος θα σας ενημερώσει», είπε αρχικά ο Τάκης Μαλακατές για να δώσει εν συνεχεία το λόγο στον Χάρη Δούκα.

«Ξεκινάμε από τη θετική είδηση, αφού πριν από μερικές μέρες είχα δηλώσει πως είχαμε όλο λόγια, αλλά όχι έργο. Είμαστε στο πεδίο και δικά μας συνεργεία καθαρίζουν τον συγκεκριμένο χώρο, και το λέω με όλη την ευθύνη στους κατοίκους της Αθήνας και τους φίλους του Παναθηναϊκού. Βάζουμε τα πράγματα σιγά-σιγά σε μία σειρά και αποδίδουν καρπούς. Σε πολύ λίγες μέρες οι μπουλντόζες και τα φορτηγά του αναδόχου πιάνουν δουλειά στο έργο.Είμαστε εδώ με τον Ερασιτέχνη και την ΠΑΕ, που είναι κοντά μας, και όλοι μαζί συζητάμε όλα τα σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνουμε. Ευχαριστούμε όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτό το έργο. Ως Δήμος Αθηναίων δημιουργήσαμε ένα καλό κλίμα προσήλωσης και απτών αποτελεσμάτων. υπογράφεται άμεσα η σύμβαση για να αναλάβει η κοινοπραξία.

Έχοντας ως Δήμος Αθηναίων την ευθύνη και τον πρώτο λόγο δημιουργήσαμε ένα καλό κλίμα και τώρα έχουμε απτά αποτελέσματα. Υπογράφεται άμεσα η σύμβαση για την ανάδοχη κοινοπραξία, που είναι το πιο σημαντικό, και η άμεση εργασία για την απομάκρυνση των μπάζων. Μία σύμβαση που είναι συμπληρωματική, αξίας κοντά στα 7 εκατ. ευρώ, και υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, πέρα από την οικονομική επιτροπή και περνάει από Δ.Σ. και μπαίνουν άμεσα οι υπογραφές και σε πολύ λίγες μέρες οι μπουλντόζες και τα φορτηγά του αναδόχου θα πιάσουν δουλειά. Ήδη οι δικές μας μπουλντόζες κάνουν κάποιες διαδικασίες προπαρασκευαστικές.

Θα ήθελα να ζητήσω να υπογραφεί σύντομα η κύρια χρηματοδότηση του νέου γηπέδου από το υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος, για να μην χάσουμε άλλο χρόνο. Για να κλείσουμε το κεφάλαιο των χρηματοδοτήσεων, καταφέραμε και υποβάλλαμε τεχνικό δελτίο και έξτρα χρηματοδότηση για τον καθαρισμό γύρω από το γήπεδο. Η χρηματοδότηση αυτή είναι γύρω στα 4 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της άδειας του νέου γηπέδου, χρειάζεται να κάνουμε αρκετά δύσκολα βήματα, για αυτό χρειαστήκαμε αρκετό χρόνο. Το βασικότερο είναι πως ξεπεράσαμε μία σειρά από δυσκολίες και προχωράμε στα επόμενα βήματα. Και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα, με την προέγκριση της άδειας και το καλοκαίρι θα έχουμε την κανονική έγκριση της άδειας και θα έχουμε τη θεμελίωση του έργου. Επόμενο βήμα είναι οι απαλλοτριώσεις. Υπάρχουν αρκετά οικόπεδα που πρέπει να αγοραστούν από τον Δήμο, αλλά και εδώ έχουμε δουλέψει συστηματικά. Στο χώρο του γηπέδου και του Ερασιτέχνη δεν έχουμε πρόβλημα. Όλη η γη είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου, εκτός από μία μικρή εκκρεμότητα, που δεν επηρεάζει το έργο και τα άμεσα βήματά του. Επόμενο βήμα είναι τα συνοδά έργα, δύο εργολαβίες που είναι πολύ σημαντικές, αφού χωρίς αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις και αλλάζουν την εικόνα του Ελαιώνα. Από την εγκατάλειψη περνάμε στην ανάπτυξη, σε ένα νέο χώρο πρασίνου στην Αθήνα.

Για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη απαιτείται λιγότερος χρόνος από το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Εκκρεμεί η άδεια δόμησης και ο ορισμός του αναδόχου. Δεν μπορεί να υπάρχει γήπεδο που θα έχει τελειώσει και θα είναι σε αδράνεια. Στόχος να ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με το γήπεδο του ποδοσφαίρου. Άρα μιλάμε για το 2026. Ο κύριος στόχος είναι το 2026.

Δεν υπήρχε χρηματοδότηση για την απορρύπανση. Κάναμε συστηματική δουλειά για να βρούμε 6+4 εκατομμύρια. Τώρα μπορεί να μπει η κοινοπραξία ανάδοχος εταιρεία άμεσα. Είναι σύνθετο έργο. Το να υπάρχει δυνατότητα χρηματοροής από όπου είναι αυτή, είναι διαφορετικό από το να υπάρχουν τα λεφτά στον Δήμο για εκταμίευση. Αν το 2022 ήταν έτοιμα, θα μας διευκόλυνε αντί να τρέχουμε τώρα και να πιεζόμαστε. Είμαι σίγουρος ότι άμεσα θα προχωρήσουν από τα υπουργεία οι ενέργειες για να υπάρχουν διαθέσιμα τα χρήματα για την κοινοπραξία.

Είναι μια διαδικασία γραφειοκρατίας και παίρνει χρόνο. Έχει πολλές παραμέτρους και ελέγχους. Η κοινοπραξία μπαίνει τις επόμενες ημέρες και θα κάνει μια σειρά από δράσεις. Το σπουδαίο είναι ότι μπαίνει τις επόμενες ημέρες. Ενώ η αρχική συνθήκη ήταν άλλη».

Για τα κονδύλια και τις ανατιμήσεις που μπορεί να υπάρξουν το επόμενο διάστημα, ο Δήμαρχος της Αθήνας είπε: «Είναι πολύπλοκο το έργο, σύνθετο πολύ, όπως είναι και σε άλλα έργα που γίνονται σε όλον τον πλανήτη. Έχει γίνει ρύθμιση για τους έξτρα χώρους στάθμευσης και περιμένουμε να υπάρξει προέγκριση, σχετικά με τις κατεδαφίσεις και περιμένουμε τη συνολική άδεια. Πάμε βήμα-βήμα για να προχωρήσουμε και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία. Όταν ξεκινήσαμε υπήρχαν μπάζα 10 μέτρων και βρήκαμε δύο διαφορετικές πήγες για να καθαρίσει το γήπεδο και ο γύρω χώρος, για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασία και για αυτό κάνουμε σήμερα τις διατυπώσεις πως έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και ο ανάδοχος. Και στα επόμενα βήματα, θα υπάρξουν πιθανά κενά, που είναι εξασφαλισμένα, και θα διαχειριστούμε τις δυσκολίες με τον ίδιο τρόπο. Όπου χρειαστεί θα βρίσκουμε έξτρα πόρους για να ανταπεξέλθουμε. Το σημαντικό είναι πως το βασικό ποσό είναι εδώ και δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσει το έργο».

Όλα Πράσινα.