Η μεταγραφή του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό AKTOR έχει αλλάξει την ιστορία της ομάδας, συνεχίζοντας την φοβερή παράδοση που έχει το «Τριφύλλι» στο άθλημα του μπάσκετ. Γράφει ο Στέφανος Αλαφάκης.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έριξε το καλοκαίρι την μεγαλύτερη «βόμβα» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, φέρνοντας στο ΟΑΚΑ τον Κώστα Σλούκα και δίνοντάς του την «μπαγκέτα» του ηγέτη, την οποία άλλωστε έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί εξαιρετικά ο Έλληνας γκαρντ.

Η επιτυχία της κίνησης αυτής είναι εμφανής σε όποιον παρακολουθεί τα παιχνίδια του «Εξάστερου», ενώ ειδικά το τελευταίο διάστημα, όπου ουσιαστικά κρίνεται το πλεονέκτημα έδρας και η τελική κατάταξη των ομάδων, ο Κώστας Σλούκας «πετάει» και οδηγεί εκ του ασφαλούς την ομάδα του σε σπουδαίες νίκες εντός κι εκτός συνόρων.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR αποφάσισε να επενδύσει στον κορυφαίο Έλληνα γκαρντ που υπάρχει αυτή την στιγμή και δείχνει την μεγάλη διαφορά που έχει με τον Ολυμπιακό. Την στιγμή που στον Πειραιά μοιάζουν παντελώς ανήμποροι να εκμεταλλευτούν τους μεγάλους παίκτες και προτιμούν να τους οδηγούν στην απόσυρση ή την απομάκρυνση (Σπανούλης και Σλούκας), στο «Τριφύλλι» υπάρχει πάντα το κατάλληλο πλάνο ώστε οι σπουδαίοι Έλληνες άσοι να αποδώσουν τα μέγιστα.

Σε αυτό συμβάλλει βέβαια και ο ίδιος ο Σλούκας, που έφερε μαζί του στο ΟΑΚΑ όλη την εμπειρία και τον επαγγελματισμό του και έχει καταφέρει από τους πρώτους κιόλας μήνες να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό στις αγωνιστικές επιτυχίες του «Εξάστερου». Για να το κάνει αυτό μάλιστα, έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή βελτίωση και προσήλωση στον αμυντικό τομέα, που δεν ήταν ποτέ το… φόρτε του, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως δεν διστάζει να αυτοβελτιώνεται και να ξεπερνά τα όριά του, προκειμένου να βοηθήσει το σύνολο να πετύχει τους -υψηλούς- στόχους του.

Στην επίθεση τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αφού είναι επιλογή του Αταμάν η ομάδα να παίζει το «μπάσκετ του Σλούκα». Μπορεί πολλοί να βλέπουν έναν τρόπο παιχνιδιού που επικεντρώνεται αρκετά σε ατομικές ενέργειες, «μεγάλα» σουτ και θέαμα, όμως στην πραγματικότητα όλα βασίζονται στο διάβασμα του παιχνιδιού του αρχηγού, την ηρεμία και την ωριμότητα που προσφέρει και το γεγονός ότι μπορεί να χτυπήσει αμέσως κάθε μις ματς.

Εφόσον λοιπόν ο Παναθηναϊκός AKTOR πετύχει τον στόχο του και βρεθεί στο Βερολίνο, τότε ο Σλούκας θα παίξει το 10ο Final-4 της καριέρας του, αριθμός ασύλληπτος που φυσικά δεν έχει προσεγγίσει κανένας άλλος αθλητής. Ο ηγέτης των «πράσινων» έχει καταφέρει να συνδεθεί απόλυτα με την τελική φάση της Euroleague και έχει για μια ακόμα φορά ραντεβού με το πεπρωμένο. Και ο μεγάλος στόχος του είναι να χρησιμοποιήσει όλο το «διδακτικό» παρελθόν του, ώστε να κάνει με το «Τριφύλλι» το απόλυτο: 1 συμμετοχή σε Final-4, 1 κατάκτηση.

Η τάυτιση του Σλούκα με την Euroleague μάλιστα είναι τέτοια που ουσιαστικά αποτελεί τον… τελευταίο πιστό της διοργάνωσης, χωρίς να έχει ποτέ το μυαλό του στο NBA. Όπως ακριβώς είχε πράξει στο παρελθόν ο Διαμαντίδης, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των παικτών που παίρνουν ατομικά βραβεία και πετυχαίνουν διακρίσεις στην Ευρώπη και στην συνέχεια αποχωρούσαν για την άλλη μεριά του Ατλαντικού, ο «πράσινος» αρχηγός έχει αποφασίσει να περάσει όλη του την καριέρα στην Ευρώπη και να πρωταγωνιστήσει. Κι εάν καταφέρει να σηκώσει το τρόπαιο και να αναδειχθεί MVP, θα είναι η απόλυτη προσωπική δικαίωση για τις προσπάθειες του.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το «Τριφύλλι» συνέχισε με την μεταγραφή αυτή την παράδοσή του να ντύνει στα πράσινα τους κορυφαίους παίκτες στο μπάσκετ, είτε είναι Έλληνες, είτε όχι. Από τον Νίκο Γκάλη, τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Βασίλη Σπανούλη στον Κώστα Σλούκα και τον Ντίνο Μήτογλου και από τον Ντομινίκ Γουίλκινς, τον Μπάιρον Σκοτ, τον Ντίνο Ράτζα και τον Μάικ Μπατίστ στον Κέντρικ Ναν, τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και τον Ματίας Λεσόρ.

Όλα Πράσινα.