Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει μέσα από ένα αναλυτικό βίντεο πώς δύο καθοριστικές φάσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν την αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα και του Παναθηναϊκού.

Με το σκορ στο 69-68 οι δύο ομάδες πάνε σε time out και η επίθεση ανήκει στους «μπλαουγκράνα». Οι Ισπανοί επιστρέφουν από το time out, αλλά η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν εκεί για να σταματήσει τη Μπαρτσελόνα, όχι μια, αλλά δύο φορές, δείγμα της εξαιρετικής έντασης που έπαιζαν οι «πράσινοι» εκείνο το διάστημα.

Ωστόσο, όντας ένα πόντο πίσω, η άμυνα δεν ήταν αρκετή, καθώς χρειαζόταν σκορ μπροστά. Στο παρακάτω βίντεο αναλύονται οι δύο επόμενες επιθετικές κατοχές, κατά τις οποίες οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν σκορ:

Στην πρώτη περίπτωση οι «πράσινοι» είχαν σχεδιάσει να δώσουν τη μπάλα στον Μπέικον και αυτός να πάει στο ένας εναντίον ενός, στον φαινομενικά πιο ευάλωτο περιφερειακό αμυντικό που ήταν ο Λαμπροβίτολα – σε σύγκριση πάντα με Σατοράνσκι και Κάλινιτς. Οι Ισπανοί από τη μεριά τους προσπαθούσαν να στείλουν τον Αμερικανό στο αδύναμο του χέρι, έχοντας τον πρώτο παίκτη της δυνατής πλευράς έτοιμο για βοήθεια. Ο Μπέικον με «εννιά» στο ρολόι προτίμησε να σουτάρει με ντρίμπλα έχοντας 0/7 τρίποντα, αντί να επιχειρήσει να «τρυπήσει» την άμυνα.

Στη δεύτερη περίπτωση οι «πράσινοι» χτυπάνε με ένα εισαγωγικό pick-n-roll, που δεν ξέρουμε αν ήταν transition play ή αν είχε στόχο να επιτεθεί πάνω στους Σατοράνσκι και Βέσελι, με τον Πονίτκα. Ο Πολωνός τραβάει την αλλαγή, αλλά κανείς δεν μπορεί να τροφοδοτήσει το εσωτερικό mismatch, ακόμη και στο ανέβασμα του Μαντζούκα στο high post. Όταν ο Πάρις Λι επιστρέφει τη μπάλα στο Πονίτκα, εκείνος κάνει ίσως τη χειρότερη διαθέσιμη επιλογή με «εννιά» στο ρολοί.

Φυσικά, το παρόν άρθρο δεν έγινε για να ρίξουμε ευθύνες σε κάποιους παίκτες. Ίσα – ίσα, τόσο ο Μπέικον, όσο και ο Πονίτκα, ήταν ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΟΙ λόγοι για να επιστρέψει και να διεκδικήσει το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός. Απλά, ίσως αν λειτουργούσαν με μεγαλύτερη συγκέντρωση ή αν είχαν άλλη επιλογή, τότε μπορεί τα πράγματα να είχαν διαφορετική εξέλιξη.

Όπως και να ‘χει, μικρές λεπτομέρειες καθόρισαν το παιχνίδι και είναι δεδομένο πως οι «πράσινοι» βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο πλέον!

Όλα Πράσινα.