Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα παραδέχθηκε το αυτονόητο, ήτοι την άνιση αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού από το «διευθυντήριο» της Euroleague τα προηγούμενα χρόνια. Σωστή η παραδοχή, αλλά αναγκαία είναι η ίση αντιμετώπιση στην πράξη.

Τουλάχιστον η αλήθεια ειπώθηκε. Και δεν την είπε κάποιος εξ ημών, ούτε καν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αλλά ο πλέον αρμόδιος, ο πρόεδρος της Euroleague, Ντέγιαν Μποντιρόγκα.

«Η αντιμετώπιση της Euroleague προς τον Παναθηναϊκό δεν ήταν ίση και πρέπει να είναι ίση προς όλες τις ομάδες της διοργάνωσης» ήταν το νόημα όσων είπε ο ισχυρός άνδρας της διοργανώτριας στο περιθώριο του Final-4, στη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Η παραδοχή του άλλοτε σούπερ σταρ των «πράσινων», ηγέτη σε δύο ευρωπαϊκούς τίτλους (2000, 2002) και παντοτινού αγαπημένου της εξέδρας είναι κάτι σημαντικό.

Τα προηγούμενα χρόνια ο «Εξάστερος» παρότι είναι η πλέον πετυχημένη ομάδα στην εποχή του Final-4 και ένα εκ των μεγαλύτερων brands της διοργάνωσης, αντιμετωπιζόταν ως… ουραγός από την Euroleague, τόσο σε επίπεδο διαιτησίας, όσο και εκτός τεσσάρων γραμμών, όντας μόνιμα στο στόχαστρο γιατί έλεγε την αλήθεια.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο Τζόρντι Μπερτομέου δεν έβγαζε άχνα για τα αίσχη εις βάρος του «Τριφυλλιού», καθώς ήταν ο… ηθικός αυτουργός τους.

Αίσχη που δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε, καθώς ακόμα και ο άπειρος χώρος του διαδικτύου ίσως είναι μικρός για να τα χωρέσει.

Όλα αυτά συνεχίστηκαν και φέτος, παρότι το καλοκαίρι η κεφαλή της διοργάνωσης πέρασε από τον Καταλανό στα χέρια του Σέρβου παράγοντα πλέον, ο οποίος με το ειδικό βάρος του ονόματος που έχτισε στα παρκέ, θέλει να κάνει τη διαφορά και με το κοστούμι.

Μια αποχώρηση για την οποία φώναζε δικαίως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εδώ και χρόνια…

Επιτέλους το αντιλήφθηκαν ότι έχει δίκιο και η πλειοψηφία των υπόλοιπων ομάδων, παρότι όταν έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους τον είχαν στήσει στη γωνία, παίρνοντας το μέρος του Μπερτομέου και δρομολόγησαν την αποχώρησή του. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Όμως το «βαθύ κράτος» της Euroleague παρά την παρουσία του συνέχισε απτόητο, ειδικά όσον αφορά τις διαιτησίες και παρότι οι «πράσινοι» από άποψη δυναμικότητας δεν ήταν σε θέση να απειλήσουν κάποια εκ των ομάδων της κορυφής.

Έπειτα από την πρώτη σεζόν στη θέση του επικεφαλής, ο αγαπημένος «Ντέκι» των «πράσινων» παραδέχθηκε το αυτονόητο, ήτοι την άνιση και άδικη αντιμετώπιση της οποίας έτυχε επί σειρά ετών η κορυφαία βάσει τίτλων ομάδα της 35ετίας στην Ευρώπη.

Αυτό ήταν ένα καλό πρώτο βήμα, δηλαδή η αναγνώριση του προβλήματος. Τι μένει από εδώ και πέρα; Η αντιμετώπισή του με πράξεις, ώστε τα λόγια να μη μείνουν λόγια.

«O Παναθηναϊκός και ειδικά η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει δώσει πολλά στην Ευρωλίγκα σχεδόν από την πρώτη στιγμή. Από την άλλη πλευρά τα στάνταρ της διοργάνωσης πρέπει να είναι ίδια για όλους. Όλοι πρέπει να είναι ίσοι. Ίσως αυτά τα στάνταρ κάποια στιγμή δεν ήταν τα ίδια για όλους. Μιλάμε με όλους τους συλλόγους και όλοι πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση» όπως σωστά ανέφερε.

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για ολικό «λίφτινγκ» το καλοκαίρι, ώστε να επανέλθει βήμα-βήμα στα υψηλά πατώματα της διοργάνωσης όπου ανήκει και όχι στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Η Euroleague οφείλει να του δείξει τον δέοντα σεβασμό, όπως σε όλους, σαν ίσο προς ίσο. Χρέος και ευθύνη του Ντέγιαν Μποντιρόγκα είναι να διασφαλιστεί η ίση αντιμετώπιση για την οποία έκανε λόγο.

Τα λόγια να μη μείνουν λόγια και στην πράξη να φανεί πως πλέον το «Τριφύλλι» δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» της διοργάνωσης και οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν όντως αλλάξει σελίδα.

Εφόσον αυτό συμβεί, τότε οι τωρινές του δηλώσεις θα έχουν αξία.

Όλα Πράσινα.