Ο Παναθηναϊκός ΜΑΣ συμπλήρωσε 116 χρόνια ύπαρξης. 116 χρόνια που ομορφαίνει τις ζωές μας. 116 χρόνια που είναι κάτι παραπάνω από ένας Σύλλογος. Γράφει ο Στέφανος Αλαφάκης.

116 χρόνια πριν έλαβε χώρα ένα γεγονός που ούτε αυτοί που πρωταγωνίστησαν σε αυτό δεν θα μπορούσαν να φανταστούν την επιρροή που θα έχει στην ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Παναθηναϊκός έλαβε σάρκα και οστά μια τέτοια μέρα το μακρινό 1908 και μέσα στην πορεία των χρόνων εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο πολυαθλητικό Σύλλογο της χώρας, έχοντας προσφορά που δεν περιορίζεται μόνο εντός των αγωνιστικών χώρων.

Τα αγωνιστικά επιτεύγματα του «Τριφυλλιού» είναι γνωστά και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες επισημάνσεις. Πρόκειται για τον Σύλλογο που έχει κατακτήσει -μακράν του δεύτερου- τους περισσότερους τίτλους στην Ελλάδα, ενώ διατηρεί και τον μεγαλύτερο αριθμό τμημάτων. Το μπασκετικό τμήμα αποτελεί την κορυφαία ομάδα που ανέδειξε ποτέ ο ελληνικός αθλητισμός, ενώ το ποδοσφαιρικό είναι το μοναδικό στην χώρα που έχει αγωνιστεί σε ευρωπαϊκό τελικό και τελικό διηπειρωτικού, αποτελώντας παράλληλα τον «κορμό» της Εθνικής στην κατάκτηση του Euro 2004.

Όλα αυτά όμως περνάνε σε δεύτερη μοίρα, γιατί ο Παναθηναϊκός δεν είναι μόνο οι αγωνιστικές του επιτυχίες. Ο Παναθηναϊκός είναι τα τμήματα ΑμεΑ που λειτουργεί και δίνει την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να πρωταγωνιστήσουν με την φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας. Ο Παναθηναϊκός είναι το τμήμα μπάσκετ νοητικής αναπηρίας, που έδωσε σήμερα το «παρών» στο κλειστό «Π. Γιαννακόπουλος» για το ματς της γυναικείας ομάδας μπάσκετ με τον ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός είναι ο Αντώνης Βρεττός, που στις 8 Οκτωβρίου του 1944 ύψωσε στην Λεωφόρο την πρώτη ελληνική σημαία της ελεύθερης Ελλάδας! Ο Παναθηναϊκός είναι ο Χρήστος Μαρτσάκης, που ακολουθούσε τον ρυθμό της Θύρας 13 με το καροτσάκι του, μέχρι που έπεσε στο παρκέ από την… τρέλα του. Ο Παναθηναϊκός είναι οι εκατομμύρια οπαδοί του που κάνουν ολόκληρη την Ευρώπη να παραμιλάει.

Ο Παναθηναϊκός είμαστε όλοι μας! Ο κάθε ένας από εμάς που όταν η ομάδα κερδίσει θα έχουμε έναν λόγο να χαμογελάμε για την υπόλοιπη εβδομάδα και όταν χάνει θα στεναχωριόμαστε. Ο Παναθηναϊκός είναι αυτός στον οποίον άλλοι θα αφιερώσουν το υστέρημά τους, άλλοι τον ελεύθερο χρόνο τους και άλλοι την ζωή τους ολόκληρη.

Ο Παναθηναϊκός είναι ο μεγαλύτερος Σύλλογος της Ελλάδας, αλλά είναι και κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Είναι πηγή ζωής και χαράς, είναι κίνητρο και έρωτας. Και η πιο σταθερή, αγνή, αμετάβλητη και ανυστερόβουλη αγάπη που έχει ο καθένας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΕ ΜΑΣ!

Πράσινα.