Παρουσιάστηκαν οι μελέτες για τις νέες εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, ενώ δόθηκαν απαντήσεις και σε όλα τα ερωτήματα.

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των εγκασταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, με τον κόσμο του Συλλόγου να βλέπει για πρώτη φορά την μορφή που θα αποκτήσει το νέο «σπίτι» της «Μάνας του Λόχου».

Μετά τον αρχικό λόγο του Δημάρχου Αθηναίων και του προέδρου του «Τριφυλλιού» μάλιστα προβλήθηκε ένα βίντεο με την μορφή των εγκαταστάσεων, ενώ ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Αναλυτικά:

Για το πότε θα είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και αναφορικά με την ονοματοδοσία:

Κώστας Μπακογιάννης: «Είναι όντως ένα παλάτι. Εκτιμούμαι πως θα αρχίσουμε τις εργασίες το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και θα είναι έτοιμο μαζί με το ποδοσφαιρικό γήπεδο».

Για το αν θα γίνει διαγωνιστική διαδικασία:

Γιάννης Γκάνος: «Ναι θα γίνει. Πρέπει να οριστικοποιηθεί η μελέτη και να πάμε στην μελάτη εφαρμογής. Τα υπόλοιπα είναι μπροστά μας».

Για τον προυπολογισμό και πόσο πράσινο θα υπάρχει :

Κ. Μπακογιάννης «Περιμένουμε την μελέτη εφαρμογής για να υπάρξει το τελικό κόστος. Οι πόροι είναι διασφαλισμένοι. Το 2026 μαζί με την νέα αρένα του Βοτανικού, να έχουμε τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Θα είναι μια πράσινη ανάπτυξη. Στο 50% το έργο θα είναι πράσινο».

Χρήστος Κούτρης: «Είναι συγκεκριμένα τα ποσοστά από την θεσμοθέτηση και είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι εγκαταστάσεις δεν θα επηρεάσουν το πράσινο».

Για το αν θα υπάρχει πρόβλεψη για να μην υπάρχει συνωστιμός:

Χρήστος Κούτρης:  «Το γήπεδο είναι ένας μεγάλης κλίμακας συγκρότημα. Ένα από τα πράγματα που μας απασχόλησαν, όπως και στις εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουμε καθορίσει ένα είδος συστήματος εξεύρεσης πορείας. Έχουμε ακριβές σύστημα διακίνησης πλήθους».

Για το αν μπορεί να μιλήσει για τον προϋπολογισμό:

Μπακογιάννης: «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με αριθμούς, αλλά τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα».

Για το αν υπάρχουν φωτοβολταϊκά:

Χρήστος Κούτρης:  «Στις εικόνες που είδατε υπάρχουν. Υπάρχει ένα ζήτημα αναφορικά με την εφαρμογή τους. Δεν μπορώ να δεσμευτώ για το μέγεθος και την μορφή τους. Θα θέλουμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, το βέλτιστο».

Για το αν θα φτιαχτεί με προκάτ κατασκευή ή με σκυρόδερμα:

Χρήστος Κούτρης: «Το κτιριακό συγκρότημα γίνεται με σύνεκτη κατακσκευή. Τα θεμέλια θα γίνουν με σκυρόδερμα. Οι επιστεγάσεις θα είναι μεταλλικές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό».

Για το αν υπάρχει φόβος για την αδειοδοτική διαδικασία:

Χρήστος Κούτρης: «Δεν υπάρχει κάποιος φόβος. Εδώ χρειάζεται μια αρμονική συνεργασία των εργολάβων των έργων. Πρέπει να ληφθούν όλα υπόψιν και πιστεύω ότι με βάση το συντονισμό που υπάρχει θα κλείσει μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους η αδειοδοτική διαδικασία. Η έγκριση της Γ.Γ Αθλητισμού είναι η πιο σημαντική».

Για τα χρονοδιαγράμματα: 

Κ. Μπακογιάννης: «Το 2022 είχαμε κάνει ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο είμαστε εντός. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι αισιόδοξος».

Για το πόσα τετραγωνικά θα είναι το έργο:

Χ. Κούτρης: «Οι επιφάνειες είναι περίπου 12.000 τ.μ. Έχουμε μια οριστική μελέτη που έχει εγκριθεί, έχουμε μελέτη κυκλοφοριακών  επιπτώσεων και περιβαλλοντικών. Από εκεί και πέρα πρέπει να περατωθεί η μελέτη εφαρμογής και να προχωρήσουμε για να περιλάβουμε τα έργα που αφορούν το γήπεδο. Μετά από αυτά θα δημοπρατηθεί το έργο. Θα δούμε με ποιον τρόπο».

Για την ονοματοδοσία του γηπέδου:

Μαλακατές: «Αυτό αφορά τον Ερασιτέχνη και θα το αναλάβουμε τότε».

Για τα συνοδά έργα:

Μπακογιάννης: «Τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και θα γίνουν γνωστά όλα  μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα»

Για το αν είναι ικανοποιημένος από τα όσα πήρε ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός:

Παναγιώτης Μαλακατές «Πήραμε το περισσότερο που μπορούσαμε και θεωρώ ότι πήραμε το περισσότερο που μπορούσαμε».

Για το αν μπορεί να γίνει γειτονιά ο Βοτανικός:

Μπακογιάννης: «Δεν μιλάμε το αν θα γίνει, λέμε με σιγουρια ότι πλέον γίνεται. Βήμα – βήμα προχωράει σωστά χωρίς πυροτεχνήματα. Υπήρχαν περίοδοι που επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο της σιωπής. Πλέον αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση. Είναι το μεγαλύτερο έργο αναζωογόνησης που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ο Ελαιώνας είχε παραδοθεί πριν χρόνια και πλέον θα αναζωογονηθεί. Εκεί υπάρχουν Αθηναίοι και Αθηναίες που μεγαλώνουν  τα παιδιά τους. Υπολογίζουμε πάνω από 400 εκατ. ευρώ άμεσες επενδύσεις».

Για την καθυστέρηση αναφορικά με τις εγκαταστάσεις του ΑΟ:

Μαλακατές:  «Το έργο έχει μπει στις ράγες και προχωράει. Οι συνθήκες διαφοροποιήθηκαν για το καλύτερο. Θέλω να πω ότι το να ετοιμαστούν οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και να είναι αδρανείς για ένα χρόνο δεν θα ήταν καλό. Πηγαίνουμε στοχευμένα και σωστά και αυτό θα μείνει στο τέλος».

Δείτε φωτογραφίες:

Όλα Πράσινα.